Holesterīns un speķis

Vai speķis veido holesterīnu? Man apgalvoja, ka atskjiriibä no cükgaljas neveidojot. Iznäk ka rupmaize ar spekji pie ļoti augsta hol. liimenja ir eedama .

annija005 (2013-08-16 12:37)  2   Veido gan!!!
Visi cietie tauki veidi holesteriinu.

Latis (2013-08-16 12:43)      protams, ka veido. Lej uz rupjmaizes eļļu - olīvu, rapša vai linsēklu :D

neko (2013-08-16 12:43)  2   Nu ja izvēle starp baltmaizi ar margarīnu un rupmaizi ar speķi tad tur pat par ko diskutēt nav. Nu bet baltmaize ar gaļu tā jau ir vienkārši perversija.

Bet ja nopietni tad dzīvnieku tauki ir salīdzinoši nekaitīgi salīdzinot ar augu valsts eļļām.

fargo (2013-08-16 12:48)      no pieejamajiem taukiem, dzīvnieku tauki ir visumā veselīgāki. augu tauki vairumā ir ķīmiski apstrādāti. rafinēti augu tauki ir škidra ne-veselība.
dzīvnieku izcelmses produkti prinicpā ir cilvēkam dabiskāki uzturā, tie pārstrādājas labāk. cilveka organismam nav nepieciešama pat papildus apstrāde, lai spētu absorbēt vajadzīgās vielas no gaļas, taukiem. pilnīgi cita aina ir ar augu valsts produktiem.

Tessa (2013-08-16 12:49)    3 interesanti gan,kapec baltmaize ar galju ir perversija?
pa manam perversija ir piena zupa ar silkji vai kartupelju pankukas ar zemenju zapti.
par holestirinu-tas viss ir fufelis.veca oma joprojam loka spekji,ceptai olai virsu uzlej taukus no pannas un ir mundra un zhirgta. driiz paliks 91 gads.
a cits vargs da nevariigs jau jauniiba.ta teikt,geni.

Deisa (2013-08-16 13:02)      A tas speķis liellopu vai kā? (>Man apgalvoja, ka atskjiriibä no cükgaljas neveidojot.

Deisa (2013-08-16 13:05)    1 Katrā ziņā visvairāk holesterīnu veido tieši piena tauki (sviests, trekns, krējums), bet ne jau visiem par to jāsatraucas, piemēram, Tessas vecmāmiņai. :)
Ja uzturs ir sabalansēts un tajā netrūkst arī šķiedrvielu, tad par holesterīnu lieki nav jāsatraucas, šķiedrvielas palīdz lieko holesterīnu izvadīt.

rudzupuke26 (2013-08-16 13:12)      neesmu dakteris,bet liela loma augu tauku popularizēšanā ir tikai reklāma un bizness.Arī margarīns taču jāpārdod,peļna krietni lielāka kā no dabiskajiem produktiem.

kudala (2013-08-16 13:25)      holesterīns ir tikai un vienīgi dzīvnieku izcelsmes produktos- gaļa, piens, olas, augu eļļas holesterīna NAV!!!! Speķī , savukārt, ir nepiesātinātās taukskābes, kuras , nelielos daudzumos, ir ļoti vajadzīgas organismam. Viss ir atkarīgs no daudzumiem ko un cik mēs lietojam. katrā ziņā speķamaize ir labāka nekā burgeris:)

tio_de_La_Plata (2013-08-16 13:41)      Holesterīns un speķis foto Musulmāņiem viennozīmīgi veidojās un ir kaitīgs. Pareizi speķis jālieto ar dabīgajiem šķīdinātājiem.

MaryClaire (2013-08-16 13:43)      pārbaudīju savu holesterīnu - visi taču par to uztraucas un trako! - man neesot, un būt nevarot. es prasīju - kāpēc nevarot būt? - jo es jau neēdu neko neveselīgu, pēc izskata spriežot.
tad padomāju - nu, laikam jau. es jau mēreni, puslitru piena dienā, vismaz 60 gramus sviesta, ap 100 gramiem biezpiena, tikpat jogurta. tā ka tiešām, visa vaina jau riskanto produktu daudzuma izlietojumā - nevajag jau par cūku palikt, - apēst pusspaini taukputras un tad ķerties pie kādiem pāris kilogramiem speķa ...

annija005 (2013-08-16 13:53)      kudala ................!!!
Kur raavi ka olaas NAV holesteriina???
Paskati dažaada uztura tabulas tad arii redzeesi, KA tieši olaas IR visvairaak HOLESTERIINA.

Latis (2013-08-16 13:56)      Paaugstināta holesterīna veidošanās var arī būt iedzimta. Sievietēm līdz menopauzei ar (slikto) holesterīnu ir mazāk problēmu nekā čaļiem, jo hormoni līdzsvaro, bet pēc tam ir jāseko līdzi..

kudala (2013-08-16 13:56)      Annija005, pirms taisīt uzbraucienu, uzmanīgi izlasi:) ..... atkārtoju, holesterīns ir dzīvnieku izcelsmes produktos- gaļa, piens , OLAS!!!!!

_Krasula_ (2013-08-16 14:29)      Holesterīna līmeni asinīs paaugstina piesātinātie tauki, un tie visbiežāk sastopami dzīvnieku izcelsmes produktos- treknā gaļā un produktos. Speķis diezvai būtu pieskaitāms pie liesiem produktiem. Bet šķiedrvielas, rupja barība, kā jau Deisa minējusi, samazina taukskābju uzņemšanu. Tā kā rupja maluma maize ar vai bez sēkliņām+speķis būs labāka izvēle nekā pankūka+speķis.
Sliktā/augstu lipīdu/ holesterīna daudzumu samazināt palīdz arī svaigi burkāni, ķiploki, pākšaugi/nu uzliec tam speķim pa virsu kādu ķiploka daiviņu../
Nepiekritīšu tiem, kas apgalvo, ka dzīvnieku tauki vienmēr ir labāki nekā eļļas. Nepiesātinātās taukskābes, kuras atrodas eļļās/arī riekstos, sēklās, zivju taukos../, samazina sliktā holesterīna daudzumu. Tiesa, rafinētajās ir maz vitamīnu atlicis, tomēr tās ir piemērotākas cepšanai par nerafinātajām, jo ir ar augstāku "degšanas punktu". Tas ir, temperatūras slieksni, pie kura eļļa/tikpat labi cūku tauki/ sāk degt, dūmot. Pārsniedzot to taukvielās veidojas organismam kaitīgās transtaukskābes.
Transtaukskābes veidojas arī eļļas mākslīgi sacietinot-hidroginzējot, tādā veidā paugstinot produkta lietošanas termiņu. Šādus organismam nelabvēlīgus taukus tālāk izmanto daļā no margarīniem un konditorijā- cepumos, kūkās, konfektēs...

inito4ka (2013-08-16 15:14)      ...tikai iestarpināšu ,kad paziņam uzgāja to holesterīnu / slikto/ par daudz,ieteica pirmkārt atteikties no viņa iecienītākās delikates GARNELĒM !!
p,s, a man labais holesterīns par maz>>> varbūt kāds zin kā pavairot :))

brodjaga (2013-08-16 15:55)    1 Speķis nav cūkgaļas? Kādas tad ir domāts?

limonija (2013-08-16 16:06)      Ja tas speķis ir pirkts lielveikalā, nevis zemnieku saimniecībā, tad es ieteiktu nelolot nekādas ilūzijas...Ik rītus cepu darbā bekonu(cauraugušu speķi) viesnīcas klientu brokastīm, un panna piepildās ar mistisku šķidrumu īsā laikā, ko noleju un turpinu cepšanu - rezultāts ir apmēram 2 reizes mazākas šķēlītes nekā cepšanas sākumā(tā gaļiņa ar modernām tehnoloģijām ir burtiski piepumpēta ar ūdeni, un būtu labi, ja tas vēl būtu tīrs ūdens bez ķīmijas...) Mājās es šādai paikai vairs ne virsū neskatos - vai tur būtu holesterīns vai nebūtu:)

_Krasula_ (2013-08-16 18:36)      Kļūdas labojums manā iepriekšējā komentārā.
"Slikto" holesterīnu veido zema līmeņa lipoproteīdi nevis otrādi.

kalatura (2013-08-16 18:43)      80% cilvēkiem Latvijā ir paaugstināts holesterīns.Jautājums ir kurš no tiem?
Augsta blīvuma,zema blīvuma,holesterīns vai triglicerīdi?
Sākot no 60

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu