Cik prasīt atlīdzību?

Manu paziņu notrieca mašīna uz gājēju pārejas,4 lūzumi,smadzeņu satricinājums,kontūzija,atmiņas zudumi un vēl dažādi zilumi,sasitumi un sastiepumi.Izlīgumam vajadzīgs nosaukt summu,varbūt kādam ir pierdze.Paldies

riks086  1 1 Nomierinies, nomierinies, neesi noziedzniece un pareizi izdarīji, ka pajautāji - gan jau kādi racionāli graudi atradīsies arī mūsu, nejēgu, padomos. Mani ieteikumi:
1) Izlīguma procesam no savas puses vislabāk būtu piesaistīt kādu cilvēku no radu/paziņu loka ar juridisko izglītību (ne obligāti advokātu), kurš prastu saskatīt vismaz elementārus "zemūdens akmeņus" pretējās puses piedāvājumos.
2) Summas aprēkinu varētu veidot pēc šādas metodikas: ārstēšanās izdevumi+nenopelnītie ienākumi traumas periodā (arī uz priekšu, ja darbnespēja turpinās, arī aplēse, ja ir nācies zaudēt darbu, arī tādēļ potenciāli nesamaksātais sociālais nodoklis līdz pat pensijai)+izdevumi, kas radušies radiem/ģimenes locekļiem sniedzot palīdzību cietušajai+morālā kompensācija. Pēdējo var prasīt 5-10 tūkstošu apmērā, bet pārcensties nevajag, jo tiesu praksa šai jautājumā, cik esmu dzirdējis, diez ko "devīga" nav....
P.S. pats neesmu jurists, bet ir nācies pamācīties dažos Policijas akadēmijas papildkursos... :) diemžēl, ne civlillietu jomā.... :)

neratni_stasti    1 Autore, Tava 12:05 nosauktās summas robežas kopumā ir ok. Taču tās ir pārrunājamas/ diskutējamas. Jau tas vien, ka iet uz izlīgumu, ir labas gribas demonstrējums, tāpēc summai jābūt tādai, lai cilvēks varētu atkopties bez stresa par ienākumiem un izdevumiem + mazliet pa virsu, jo cilvēkiem, kad rēķina izdevumus, ir nosliece tos rēķināt mazākus, nekā tie patiesībā būs.

usinjsh  2 2 Vai tur kur tika notriekts gājējs bija divas vai vairākas joslas vienā virzienā? Vispār jau ar likumu šādās vietās būtu jāaizliedz gājēju pārejas. Blakus rindā auto piesedz gājēju un tikai pēc intuīcijas ka blakus auto samazina ātrumu var iedomāties ka par pāreju dodas gājējs.
Tas ka piedāvā izlīgumu ir cēls gājiens no autovadītāja puses. Bet padomājiet arī to ka jebkurš varat būt autovadītāja vietā.

Rainstorm  1 1 Nu vispār jau ja skatās - tai troleibusu nobrauktajai sievietei ar bērnu Čaka ielā - izmaksāja 300 eur. kompensāciju...

janisb  2 4 Jāprasa tāda summa kādu nobraucējs būs gatavs maksāt, viens no rādītājiem ir auto cena, 10..20% no tās ir cerības izspiest. No otras puses, ja nobraucējs tos 10..20%iegūldīs laba advokātā, tad tiesā var sanākt ka gājējs pats vainīgs, neizpildīja CSN noteikumus, kā pareizi šķērsot gājēju pāreju. Viens čomaks pat auto remonta izmaksas piedzina no gājēja, kuru uz pārejas nonesa, nemaz nerunājo ka gājējam ko maksāt...

sieviete_1968  1 1 Paziņa līdzīgā gadījumā prasīja 2000.
Ja nemaldos-1000 par ārstēšanos un 1000 morālais kaitējums.

Mavs    2 1) visu saedz OCTA - priekš tam tā arī ir izdomāta
2) ja vainīgajam nav OCTA, tad to sedz Satiksmes Birojs, kurš vēlāk regresa kārtībā var šo summu piedzīt. Tāpat šo summu var ja vainīgais ir bijis alkohola reibumā. Bet cietušajam par to nav jāuztraucas. Cietušajam pārliecinoši jāpierāda savi zaudējumi (visi ārstēšanās čeki, darbanespēja, algas zudums u.t.t.)
3) Pa virsu visam var piemest kādu ciparu "morālai kompensācijai". Tomēr būtu vēlams nelidot kosmosā un šo summu nosaukt saprātīgās robežās. Es domāju, ka ņemot vērā vidējos ienākumus LV, tas varētu būt 1000-5000. Kā jau te rakstīja - nav jēga prasīt miljonu, jo pirmkārt - neviens te nav tā vērts, otrkārt - piedzīt šo summu ir nereāli.

miers2  1   Ja pretī ir krimināls, tad ir cerība bez lielas kurnēšanas dabūt ap 800,- Ja prasītu vairāk, tad jārēķinās, ka stīvēsies pretī un viss ies caur tiesu - no sērijas- labāk zīle rokā nekā mednis kokā

Jevpistinija    1 Var jau no katras nelaimes kādu laimīti mēģināt izspiest. Te jau bija normāli, racionāli ieteikumi - neatkārtošos (Drole, Mavs). A moška vajadzētu tomēr aiziet uz baznīcu svecīti nolikt? Saka jau, ka Dievs visu redz. Moška nevajag par visu varu to naudas laimi spiest. Morālā kompensācija, joptvai.

A_la_Nanita    2 Šai gadījumā ir 3 pozīcijas, kas veido kompensācijas summu, proti,
1/ tiešie zaudējumi, kas nav tikai slimnīca, zāles, izmeklējumi u.c. ar ārstēšanos un rehabilitāciju saistītie, bet arī negūtā peļņa, t.i., starpība starp atalgojumu un slimības naudas aprēķinu;
2/ kompensācijas par morālām ciešanām, šeit no svara ir ne tikai lūzumu skaits, bet arī lokalizācija, smagums, vai bija rehabilitācijas posmā vajadzīga citu cilvēku palīdzība, es teiktu 5000 ir minimums;
3/ priek´´sa stāvošie zaudejumi, t.i, rehabilitācijas procedūras, kas vēl būs nepieciešamas, lai pilnvērtīgi atsāktu dzīvot, te var nebūt nosaukta konkrēta summa, bet gan atrunāts, ka cietušajai ir tiesības uz priekšā stāvošo izdevumu atlīdzināšanu.
Jebkurā gadījumā, summas precizēšanai var palasīties tiesu prakses apkopojumus par mrālo kaitējumu piedziņu CSN lietās.

ahava    1 Izlīgumu var slēgt ar atrunu, ka visus zaudējumus sedz OCTA apdošinātājs, ja protams nav īpaš zobs uz CSNg izraisītāju. OCTA likums paredz ļoti plašu atlīdzību spektru par veselību, arī morālo kompensāciju. Viss drošāk ir pazvanīt uz LTAB un piekasīgi :) par visu izjautāt, tur ir Latvijā zinošākie speciālisti.

av2    3 jaatiessa jau ir taas massiinas apdrossinaataaji tak, priccom tur vadiitaajs, kuram nav naudas? Kuraa afrikas valsti ...tiess vadiitaaju??? tam tak nav nekad naudas, un prieksskam tad massinas ir oblegaati jaapdrossiina ? Tikai, lai pirmkaart, nosegtu citam nodariito !!
Paar taadiem nodariijumiem , hmm, no 50.000 liidz.... limonam, jo veseliiba ir sacccakareeta neatgriezniski tomeer. Jaa , kauli sadziis, tikai saapees vissu muuzzu, un kur nu veel viss pareejais :(
Es kaadreiz skatos tos utube videos, kur tas massiinas uzbrauc uz gaajeeju paareju cilveekiem, vienkaarssi...vaaks.Ka var taa lidot paari apziimeetai paarejai??? Veel cietumaa tadu ielikt vajag !Taapeec taa ir pilseeta, taas ir paarejas , un taapeec ir tie aatruma ierobezzojumi !
Es domaaju, ka driiz autinnos jau no zavoda buus melnaas kastes, kas vissu ierakstiis video, skannu, aatrumu , nospieda bremzes/gaazi utt, lai nevienam nav nekas jaapierada . Tas vienkaarsi superiigi ieviesiis kaartiibu uz celliem. Es esmu tikai par, jo ssitie ielu "varonni" ir taa noriebussies. Taadu uzaicini uz trasi paskrieties, kautkaa neviens nepiekriit. Pajoliissi debiilie :(
Jo ssinii situaacijaa, ja cilveeks jau gandriiz paargajis ielu, kaads veel tur, ibj, variants "izleca uz cella". Vispar domaa ko runaa, vai tikai lej ? :(

Geisha  5 1 1. Bez OCTAs es nezinu kā var vispār uz ceļa izbraukt. Jau nosaukumā ir minēts OBLIGĀTĀ apdrošināšana. Mežā dzīvojat vai?
2. Ja ceļš bija labi pārredzams un tikai 2 joslas tad kāpēc cietusī (25 gadus jauna meitene) nemuka no nelaimes? Kāpēc? Labi - autovadītājs, mudaks, neredzēja, bet jauniete taču saprātīga jauniete. Piedod, bet šitās "rožmaizītes" es nesaprotu - stāvēs kā granīta piemineklis, jo redz viņai ir taisnība - viņa ir uz zebras. Ne jau vienmēr var novaldīt to spēkratu.
3. Jāpiekrīt kādreiz dzirdētajam, ka nekas nav bīstamāks uz ceļa kā - melnā paltrakā ietinusies sieviete ar mobīlo pie auss, zem lietussarga, kura pēkšņi kā tāda stirna no meža izlien uz zebras diennakts tumšajā laikā.
4. Autovadītājs arī ir tikai cilvēks.

Geisha  2   Iedvesmotāja, ej un tik tiešām pacērt malku. Vismaz kāds labums būs. Man ir sava dzīve nevis kāda cita cilvēka ādā jādzīvo. Jā, brīžiem esmu nežēlīga. Savādāk nevar. Izskatās, ja cilvēks domā savādāk tad viņš ir galīgi tups?
Lai, Tev labi dzīvē klājas! Veiksmi un veselību! Tev un Tavai draudzenei.

Kristine_78    2 Ir gadījumi kad tepiķītis aizķeras aiz pedāli , visādi mēdz būt

pemf      Man te viens potenciāls pacients, kas nevar un nevar atgūt domu skaidrību. Ar galvu nav joki.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu