Hepatīts B, cik tas ir bīstams citiem?

Manam draugam asinīs konstatēja hepatītu B, taču būtisku truaceejumu viņa veselībai nav. Lūdzu padalieties pieredzē par šo slimību, cik tā ir bīstama citiem cilvēkiem?

_ICHI_ (2004-03-22 14:20)      VHB ievērojami bīstama hepatīta forma, letalitāte sasniedz 1-4% gadījumu
Inficēšanās mehānisms.

HBV inficēšanās notiek parenterāli. Infekcijas avots ir slimnieks akūtaja stadijā, kā arī VHB antigenu nēsatāji. Inficēsanas ceļi - perinatālais un vertikālais, no mātes grūtniecības laikā inficējas auglis, horizontālais - dzimumceļā ar infekciozu personu, mākslīga inficēsanās ādas vai gļotādu bojājumu gadījumā kontakts ar infekcijas avotu.

10% bērnu, kas dzimuši HbsAg- pozitīvām mātēm ir inficēti,15% šo bērnu attīstās hronisks hepatīts. Ja mātei diagnosticēts HbeAg - bērna perinatālais inficēšanās risks ir 70- 90 %. Aptuveni 95% bērnu inficējas dzemdībās, 5% inficējas intrauterīni.

Dzimumceļā inficēsanās notiek nokļūstot hroniska HBV slimnieka izdalījumu nonākšanai uz partnera gļotādām. 18% gadījumu akūta HBV inficējasno pastavigā dzimumpartnera. Daudz biežāk notiek inficēšanās no hroniska HBV slimnieka.

Horizontālā inficēsanās parasti notiek bērnu kolektīvos vai ģimenēs, kurās ir HBV slimnieks, lietojot kopīgus personīgās higiēnas priekšmetus- dvieļus, zobu birstes, skūšanas piederumus u.c.Vīrusa izturība vidē to padara īpaši bīstamu personālam, kam ir saskare ar slimnieka izdalījumiem, asinīm un sadzīves priekšmetiem.

Mākslīga inficēsanas notiek, ja ārstnieciskas vai diagnostiskas manipulācijas tiek veiktas ar nepietiekoši sterilizētiem vai dezinficētiem instrumentiem. Inficēsanas notiek intravenozi ievadot narkotikas vairākiem indivīdiem ar vienu šļirci.

Ja agrāk inficēsanās visbiežāk notika asinspārliešanas rezultātā,tad pēdējos gados infekcijas galvenā izplatība notiek no narkomāniem un prostitūtām

xb2 (2004-03-24 11:08)      ichi baigi gudri sarakstiija, tas viss ir ok.

bet Tev svariigaakais ir tas, ka pret to ir vakciina, un taa Tev noderees.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu