Vai eksistē šokoholiķi?

Es alkoholu nelietoju, arī nesmēķēju un narkotikas nelietoju, bet no šokolādes gan nekādi nespēju atteikties. Un no kafijas arī. Es apzinos, ka gan šokolāde, gan kafija arī ir kaitīgas vielas organismam, bet tā ir kā atkarība, es nevaru nevienu dienu iztikt bez šīm vielām. Kā no tām atbrīvoties?

Dancestudent (2017-05-25 19:55)      Mana šokolādes ēšanas sezona parasti sākas septembrī, kad sāk kļūt aukstāks. Novembrī, decembrī, janvārī es bez šokolādes nevaru dzīvot - jo ir tumšs, auksti, galva nestrādā un nāk miegs. Apēdu parasti pusi vai veselu tāfelīti "Rigonga" pēcpusdienā, un tad sajūtu papildus enerģiju un arī galva strādā. Ziemā pieņemos svarā par 7 kg. Pavasarī, kad dienas ir normālā garumā un laiks siltāks, samazinu devas, līdz pārstāju lietot pavisam. Klātnākušo svaru nodzenu ar divām intensīvām aerobikām dienā, jogu, skriešanu no rītiem un pāreju uz "saules baterijām" - līdz augustā ēdu vairs tikai ogas (meža avenes, mellenes), gaļai, taukiem un šokolādei neskatos vairs virsū. Atteikties no kaut kā var ļoti viegli, atmesto aizstājot ar kaut ko vēl labāku. Es parasti šokolādes aizstāju ar ogām (meža zemenēm). Šomēnes ēdu RICBERRY Šokogas tāfelītes, kurām sastāvs ir 50% ogas un 50% piena šokolādes. Pērku iekš "Idilles" Barona Centrā, bet laikam jau, ka citur arī tās var nopirkt. Šodien rītu uzsāku ar skriešanu, tad no rīta 7:30 pilates, tad pati pataisīju jogu, tad 15:00 baleta treniņš, un būs vēl 20:30 otrs baleta treniņš. Šonedēļ jau divi kg svara ir mazāk. Un kad būs siltāks laiks, likšu lietā arī tievinošos krēmus. Kafiju turpretī dzeru reti, jo dažreiz mani pārsteidz miegainums tieši no kafijas, un es miegainumu nevaru atļauties. Pieļauju, ka vienkārši nemāku pagatavot labu kafiju, bet tas jau ir cits stāsts.

AivarsN (2017-05-25 20:28)    1 Coldland,nav jau jākļūst tūlīt par ģēniju. Man jau arī tikai vidējā izglītība. Jeb kāda veida domāšanas process patērē ļoti daudz enerģijas. Runā,ka pat vairāk nekā visi muskuļi kopā. Vai izdari ģeniālu atklājumu,izgudro vienkāršas ierīces ikdienas darbu atvieglošanai,vai vienkārši centies saprast,kas,kā un kāpēc tieši tā šajā pasaulē notiek, smadzenes tiek noslogotas līdzīgi. Arī komentāri PA prasa nopietnu enerģijas daudzumu. Man tikko radās ideja! Varbūt tieši tāpēc es netieku pie normāla svara,ka visas dienas garumā veicot fizisku darbu, piedevām gandrīz ne mirkli nepārtraucu domāšanas procesu par visdažādākajām tēmām un visai globālām un sarežģītām. Vienkārši tik daudz taču cilvēks nevar apēst,lai piebarotu gan muskuļus,gan smadzenes,kas strādā turpat vai ar maksimālo jaudu. Silti iesaku tiem,kuri nespēj atbrīvoties no liekā svara,vajag vienkārši vairāk domāt!

fargo (2017-05-25 21:02)      „Viss man ir atļauts, bet ne viss der. Viss man ir atļauts, bet nekas nedrīkst mani kalpināt. Barība vēderam, un vēders barībai. Bet Dievs abus iznīcinās. Miesa nav netiklībai, bet Tam Kungam, un Tas Kungs miesai.”(pāvils, bībele)

tāpēc, kafija ir laba un šokolāde ir garda, izmanto doto ar pateicību, bet ja kaut kas tevi sāk kalpināt, sāc tikai just atkarību, labāk bez tā ir iztikt. un ja tu pati spried, ka minētā tev ir par daudz un skādes ir vairāk par labumu, tad need un nedzer tos produktus. es zinu, viegli pateikt, bet ne tik viegli izdarīt.

kā to tomēr izdarīt? pamazām. pašdisciplīna darbojas tikai tad, ja cilvēks pats seko saviem noteikumiem. bet lai spētu to darīt, noteikumiem jābūt izpildāmiem. kāda jēga uzstadīt neizpildāmo? piemēram, divas tases kafijas dienā, noteiktā laikā. šokolādi pērc mazā fasējumā, vai šokolādes konfektes pāris. nospraud sev noteikumu, cikos tu tās apēdīsi. un ja tu spēsi ievērot savus noteikumus, tas nozīmē, ka tu nekalpo vēderam. pat ja noteikumi nav skarbi, to izpilde apliecinas tev tavu spēju un tu varēsi tos mainīt, jo būsi iemācījusies izmantot savu gribu.

vellata (2017-05-26 11:16)      Dzīvot vispār ir kaitīgi...

Rondijs (2017-05-26 13:51)      Problēma vispār nav saldumos un atkarībā, bet gan tuvāk tam, ko Aivars minēja - mīlestības trūkums, dzīves piepildījuma trūkums, nav enerģijas un spēka saņemties, zudusi motivācija turēt ķermeni un prātu formā. Iespējams ir garlaicīgs darbs, varbūt attiecībās problēma.. jāklausās sevī, kas dzīvē pietrūkst? Nav jēga cīnīties ar sekām, vajag meklēt īsto cēloni lai patiešām atrisinātu šo lietu.

shining (2017-05-26 20:19)    2 Pašdisciplīna caur nogriešanu, uz gribasspēku bāzēta atsacīšanās var ievilkties, jo sekos "sagrēkošanas", tad "grēku nožēlas" .. kā parasti.. un vēl lielāka neapmierinātība. Visprātīgāk būtu ieklausīties sevī, kad sākās šoko-lomkas, saprast kas pietrūkst, vai to varbūt var aizstāt ar kaut ko citu, piemēram, apskriet kvartālam apkārt, apēst salātu lapu vai nograuzt burkānu, pabūt kopā ar draugiem.. kas nu kuram.. Šokolādi, savukārt, no "grēka" vajag pārvērst par balvu, t.i. ikdienā neēst, bet atļaut sev tādu prieku, piemēram, par patiešām labi nostrādātu darba nedēļu (ne biežāk)..un ēst to lēnām, izbaudot katru gabaliņu. Nevajag laupīt baudas dzīvei, vienkārši jārauga, lai tās nekļūst par ikdienu.

raudinja (2017-05-31 16:26)      Iesaku ņemt un pāresties,,
Ed tik daudz cik lien,,tici man,,,,paies laiks un būsi atedies!
Saks apnikt visu laiku to edot,

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu