Vai tuvāko desmit gadu laikā izzudīs ģimenes ārstu profesija?

Regulāri sekoju līdzi informācijai ,dažādos starptautiskajos forumos un publikācijām sociālajos medijos un nonācu pie slēdziena,ka straujā zinātnes attīstība elektronikas laukā ir stipri skārusiarī medicīnu. Pierādās ,ka elektroniskās ierīces spēj daudz precīzāk diagnoscēt slimības un to cēloņus. Elona Maska fenomens ir radījis pat ķirurgu-robotu ,kurš spēj daudz efektīvāk veikt ķirurģiskās operācijas.

ube      Pūka drusku pārspīlē. Dakterīši ļoti daudz mācās, daudzi izbirst, jo nespēj. Ja esi motivēts, tad tiec budžetā un nav jāmaksā nauda. Tik jāmācās un jānoturās.

LaskovijMerzavec      Ja lasa sazverestibas teorijas un fantastisko dailjliteraturu, tad protams - kopec pasaulei.

Bet ja palasa kautvai par mašinbraukšanu tad jā - ai vada mašīnu, ja nav cilvēki uz ielas, bet ai nezina socioloģiju un nevar paredzēt cilveka uzvedibu…tas pats attiecas uz daudzām sfērām….

Drole      Ja njem veeraa, ka turpmaakajos gados piecos, iespeejams, savi 30% publikas apmirs citokiinu veetraas, savukaart telemediciinas sektors solaas ik gadu pieaugt par kaadiem 35%, 10 gadi izskataas paarspiileets cipars. Driizaak peec gadiem 6-7 juus apkalpos mazpadsmit medkoncerni, kas outsourcees servisu kautkaadaas indijaas un tantuki varees savas kaites caur google translator´u suudzeet zuumfeldsheriem no Mumbajas slamiem.
(Ja turpinaas iztapt partijai un valdiibai tagad)

Paula6      Esmu ievērojusi, ka autors ne vienreiz vien aicina izteikties par tēmām, par kurām pats ir lasījis, dzirdējis, bet nav kaut daudzmaz profesionāli iedziļinājies. Arī es daudz lasu par zinātnes sasniegumiem, kas ir pagaidām eksperimenti un izņēmumi un neviens mēs nezinām, kas notiks rīt vai aizparīt, pēc 10 vai 50 gadiem. Šodien vairāk ir jādomā par tagadni un par sevis sakārtošanu. Bet ja runājam nopietnāk, tad ātrāk izzudīs tās ražotnes (ar kuru nodarbojas pēc paša ziņām arī autors), kas ir saistītas ar mašīnbūvi, kokapstrādi u.tt. un vietā stāsies roboti. Daudz ilgāk saglabāsies tās profesijas, kas ir saistītas ar komunikāciju.
Bet piekrītu, ka mūsdienu lielai daļai ārstu ir zema vai ļoti zema kvalifikācija, to spilgti parāda situācija šodien Latvijā un visai bieži būtu jājautā - kur paliek Hipokrāta zvērests? Ir arī izņēmumi, biežāk jauno ārstu vidū, kuri spēj daudz ātrāk saskatīt medicīnisko problēmu cilvēka veselībā.
Un vēl...psihoanalīzes testi nevar atrisināt ne šodien, ne arī nākotnē cilvēku emocionālā un psoholoģiskā stāvokļa sarežģījumus (arī autora) un vēl ilgi būs jāmeklē ārsta palīdzība.

Drole      >> 19:45

Probleema ir globaala. Mediciina un pat zinaatne ir kjiilnieku lomaa. Turklaat mediciina no zinaatnes atpaliek par gadiem 15-20
Palasi sociopaatu Attali, piemeeram:
https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/R15IDV0JP8FYPT/ref=cm_cr_arp_d_rvw_ttl?ie=UTF8&ASIN=B005Q
PB9G8
https://youtu.be/UnZkcS8n4sY?t=555

rebeka      Runājot par medicīnas sasniegumiem, nekas dižs jau tomēr nav. To gudro prātu ir maz.
Operācijas, kuras veic, parasti ir kaut kāds standarts, kas ir iemācīts, un kā sanāk, tā sanāk.
Slimības parasti kaut kā piebremzē, bet tas arī viss.
Jā, patiešām, šodienas situācija visā pasaulē parāda, kur atrodas medicīna.

rokons      Pag, var jau būt, ka bija kādi labi tehniskā ziņā sasniegumi, bet klasiska tirgus ekonomika vispirms pajautā: kas to mantiņu pirks, cik tādu varēs pārdot, kur to varēs pārdot.
Par tehnikas un medicīnas kopā sasiešanu patiesi ir daudz kas darīts pasaulē, arī Latvijā.
Šodienas datu uzglabāšanas iespējas un analīzes algoritmi ik gadu dod lielas iespējas gan ārstiem, gan inženieriem. Tas uzlabos ārstu darbu, samazinās neziņu ko darīt ar konkrēto pacientu. Ne velti šahā cilvēks vairs ar datoru nesacenšas, jo parasti zaudē.
Bet visu medicīnai vajadzīgo nav jāražo Latvijā. Nedz farmācijas, nedz ķirurģijas, nedz terāpijas jomā. Ļoti dārgs ir ražojums, un vajag plašu tirgu(mana pieredze ASV rūpnīcā).

LaskovijMerzavec      Latvija ražo lidmašinas, dronus, auto daļas, finanšu startupi, piegādā detaļas vai gatavus risinājumus daudzām lielajām kompānijām...draugiem.lv vispār līdz miljardam izauguši... tikai te oho ir daži, kurus nav novērtējuši!

Dīvaini kkā....

Leta      ....... "peec gadiem 6-7 juus apkalpos mazpadsmit medkoncerni, kas outsourcees servisu kautkaadaas indijaas un tantuki varees savas kaites caur google translator´u suudzeet zuumfeldsheriem no Mumbajas slamiem."
Drole ir vistuvāk patiesībai. Jau gadus 20+ Latvijā, starp citu, ir ieperinājies A. Glāzīša projekts SIA Telemedica. Verķis, kas pieraksta EKG un rezultātus nosūta operatoram, kas strādā attālināti. Daži GP ir iesaistījušies tajā, un atsevišķas privātpersonas arī, bet nevar teikt, ka šis pasākums būtu izkonkurējis kvalificētos un regulāri uzraudzītos poliklīniku EKG speciālistus/kardiologus.
Tas tā, tāda 1.telemedicīnas lakstīgala)
Kas attiecas uz tēmas Q-kvalitatīvs GP manā izpratnē ir kā tāds dārgā gala, say, USA, vai UK optometrists. Tu pie viņa nevari tikt, kamēr neizej cauri skrīninga pasākumiem-iekārtām, asistentiem, kas tevi aptaujā.
Bet ar vienu aci šos priekšpasākumus uzrauga dzīvs cilvēks-augsti kvalificēts optometrists. Šāds princips-īsts dzīvs drēbi pazīstošs iekārtu operators-izslēdz "cilvēcisko faktoru" pacienta saskarsmē ar viņu intervējošo mākslīgo intelektu, tautas valodā sauktu arī par stulbumu
Es esmu domājusi par šādu scenāriju. Varbūt respondentam/mākslīgā intelekta klientam iepriekš jānotestē turpat datorā IQ, lai zin, vai viņš ir kandidāts pareizu atbilžu sniegšanā.
Ja cilvēks pietiekoši intelektuāls, dators var kalpot viņam kā dispečers. Cilvim pašam būs gan jācilpo uz laboratorijām un bilžu diagnostikām. Ar bilžu diagnostikām joki mazi. Iespējams., ka labs cilvēkveidīgais ir pārāks par datoru, sevišķi salīdzinot bilžu diagnostikas uzņēmumus dinamikā. Dators zinās tikai, ka tur un tur pazemināta ehogenitāte, bet tikai 10 gadus mācījies cilvēks-ka, visticamāk, tā ir teiksim cista. Cits mīnuss, ka dators nevar izklausīt, izspaidīt un izklapēt klientu. Tātad paliekam pie datora skrīninga un cilvēkveidīgā, kurš saka gala vārdu

AivarsN      Ja ģimenes ārsti nākotnē būs ieguvuši izglītību attālināti, kā to jau cenšas ieviest, tad drošāk tiešām būs arī pacientus ārstēt attālināti, lai nedabūtu pa seju. Izglītība jau bija galīgi nekāda, bet turpinot to apgūt tikai caur datora ekrānu, puse valkās brilles un uz labiem speciālistiem jebkurā jomā, pat nav ko cerēt. Pasaulē jau sen pastāv divas paralēlas zinātnes. Viena masām, ļoti ierobežota un atpalikusi, šauri specializētu uzdevumu veikšanai, bet otrā, tā dēvētā melnā zinātne, izmanto visas senās un pašas jaunākās tehnoloģijas un zināšanas, bet tikai ēnu valdības, jeb sociālo parazītu interesēs. Tieši tāpēc parastajiem cilvēkiem pat prātā neienāk, kā mēs patiesībā varētu dzīvot, ja būtu brīvi pieejama kaut vai neliela daļa no tām tehnoloģijām, kuras no mums tiek slēptas un bieži vien pat izmantotas pret cilvēkiem. Attīstīt ļauj tikai tās tehnoloģijas, kuras nodrošina kontroli pār cilvēkiem un atkarību no dārgiem resursiem, enerģijas. Kad necilvēki no Zemes pazudīs, tehnoloģijas un zināšanas būs visiem brīvi pieejamas. Jau pagājušajā gadsimtā varēja viegli izārstēt jeb kuru slimību. Bet tad farmas mafija nevarētu padarīt cilvēkus no tās tik atkarīgus un par kovidteroru nevarētu būt ne runas. Tieši tāpēc, tieši pirms kovidšova sākuma, nogalināja profesoru Garjajevu un ne jau tikai viņu, jo atklājumi viļņu ģenētikā, izjauktu šovu, pirms tās vēl būtu sācies. Farmai un medicīnai vesels cilvēks ir tikpat neizdevīgs, kā frizierim plikpauris. Tāpēc tiek organizētas vinelietīgākās manipulācijas un indēšanas, lai piesaistītu vēl vairāk klientu.

Bazhix      Ģimenes ārstu funkciju pārņems mākslīgais intelekts - nu nekas. Spējīgākie ģimenes ārsti aizies pa akadēmisko ceļu un pētīs jaunas iespējas ārstēt, profilaksēt u.c. lietas, ko mākslīgais intelekts nemaz nespēj izdarīt :)
Tas, ka kāda profesija pazudīs, nozīmē, ka kāda cita parādīsies vietā - un viss sāksies no gala :)

incis1  1   Noteikti nē. Neviens dators nevar aiztāt cilvēcīgo kontaktu,kā arī izvērtēt pacienta sūdzības un vispārējo veselības stāvokli.

Pilskungs      1. Ģimenes ārsts nav profesija, bet gan amats.

2. Sāpe par "cilvēcīgo kontaktu" ir stipri apšaubāma ... Jau daudzus gadus redzami medicīnas darbinieki, kuri par to neko nav dzirdējuši, ja nu vienīgi koruptīvā formā.

Gretta      Ja ierīces spēs noteikt diagnozi un tās cēloņus, pieļauju, arī noteikt ārstēšanas metodes, tad ģimenes ārsti beidzot varētu pievērsties savu klientu izglītošanai - dot padomus, ko darīt, lai cilvēks saglabātu savu veselību un neslimotu.

puuuka      Ube....Pūka nepārspīlē,tagad tie dakterīši,viens no 50 būs labs dakteris,jo vienkārši negrib mācīties,kādreiz sēdējām lekcijās,rakstījām lekcijas kladēs,tad pa nakti(kamēr slimnieki guļ),centāmies pārrakstīt,lai kaut ko no pierakstītā varētu saprast,skrējām uz bibleni,lai dabūtu kādu ķirurģijas,histoloģijas utt grāmatu un izkonspektētu vajadzīgo,bet tagad viss gatavs,viss internetā,lekcijas var ierakstīt tel....bet kā jau minēju,varbūt viens no 50 tiešām mācās un būs labs ārsts.
Kā jau minēja JOHAIDI,kādreiz tiešām bija labi ārsti,kas veica sarežģitas operācijas.Jau tālajos 80,sadarbojās ar Kobi,ieveda gudrus aparātus,veica sarežģitus izmeklējumus.Mums bija labākie mugurkaula spaciālisti savienībā, pie kuriem operēties brauca no visas savienības,Kalnbērza izgudrotais ārējās fiksācijas aparāts (kuru viņš bija izstrādājis daudz vieglāku kā Iļizārova) un kuru jau 80-tajos ražoja LV un sūtīja pa visu pasauli.....

Drole      1.a http://www.profesijupasaule.lv/gimenes-arsts

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu