Sēnes
Sēnes - jautājumi un diskusijas
Kas tā par baravikai līdzīgu sēni? (21)
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
p.s. Priekš kam ar vienu (vairākām) nepazīstamu sēni bojāt visas pārējās labās? Labāk taču izmest nevis ēst nezināmas ... Mēs tās saucam par raganbekām, tikai šūniņas ir rozā, ja pamīca. Par kātu nezinu. Ir rūgtas, bet ne indīgas. Ja rūgts tad viennozimīgi nav ēdams ··· Sēnes: Kas tā par baravikai līdzīgu ... lasīt visu diskusiju (21 atbildes) »
Baraviku marinēšana (11)
Ir problēma.Vāru baravikas sāls-etiķa maisījumā.Kad gatavas jānogrimst,bet viņas negrimst:(( Kas par lietu?PS. Marinēšu pirmo reizi mūžā!!
Ir problēma.Vāru baravikas sāls-etiķa maisījumā.Kad gatavas jānogrimst,bet viņas negrimst:(( Kas par lietu?PS. Marinēšu pirmo reizi mūžā!!
Par sēņu (baraviku) marinēšanu (2)
Vai, marinējot baravikas, tās būtu vairākas reizes jāpasterizē, ja grib ziemā turēt istabas temperatūrā? Un - kāds ir minimālais galda etiķa daudzums uz 1 l marinādes, lai neaugtu tās botulisma nūjiņas?
Vai, marinējot baravikas, tās būtu vairākas reizes jāpasterizē, ja grib ziemā turēt istabas temperatūrā? Un - kāds ir minimālais galda etiķa daudzums uz 1 l marinādes, lai neaugtu tās botulisma nūjiņas?
Ļoti veca un laba recepte.
Marinētas baravikas - uz 1 l ūdens 2,3 krustnagliņas, 2,3 smaržīgie pipari, 2,3 melnie pipari,2 lauru lapas ( es nelieku),1/4 tējkarote sāls, 200 g cukurs. 2 min. pavāra un pielej 20 g etiķa esenci ( te nu jāpārrēķina uz etiķi). Sālsūdenī novārītas baravikas saliek burciņās, pārlej ar karstu ( vārošu) marinādi, kad sēnes uzlējumā atdzisušas, pārlej pāri 1,2 ēdamkarotes augu eļļu. Aizvāko. Viss. Ja marināde glabājot duļķojas, sēnes rūpīgi nomazgā un pārlej ar jaunu marinādes uzlējumu. Man gan tā līdz šim nav gadījies, kaut pagrabs čābīgs.
p.s. šādā marinādē baravikas garšo pēc baravikām, ne etiķa. ;) ··· Sēnes: Par sēņu (baraviku) ... lasīt visu diskusiju (2 atbildes) »
Marinētas baravikas - uz 1 l ūdens 2,3 krustnagliņas, 2,3 smaržīgie pipari, 2,3 melnie pipari,2 lauru lapas ( es nelieku),1/4 tējkarote sāls, 200 g cukurs. 2 min. pavāra un pielej 20 g etiķa esenci ( te nu jāpārrēķina uz etiķi). Sālsūdenī novārītas baravikas saliek burciņās, pārlej ar karstu ( vārošu) marinādi, kad sēnes uzlējumā atdzisušas, pārlej pāri 1,2 ēdamkarotes augu eļļu. Aizvāko. Viss. Ja marināde glabājot duļķojas, sēnes rūpīgi nomazgā un pārlej ar jaunu marinādes uzlējumu. Man gan tā līdz šim nav gadījies, kaut pagrabs čābīgs.
p.s. šādā marinādē baravikas garšo pēc baravikām, ne etiķa. ;) ··· Sēnes: Par sēņu (baraviku) ... lasīt visu diskusiju (2 atbildes) »
Vai sēnes ir veselīgas? (21)
Mēģināju atrast informāciju visuvarenajā tīmeklī - nekā konkrēta. Tikai sēņu apraksti un norādes par neēdamām un indīgām sēnēm. Tomēr daudzi sēnes labprāt ēd un ārā atkal sēņu lietutiņš... tad nu aizdomājos, ...
Mēģināju atrast informāciju visuvarenajā tīmeklī - nekā konkrēta. Tikai sēņu apraksti un norādes par neēdamām un indīgām sēnēm. Tomēr daudzi sēnes labprāt ēd un ārā atkal sēņu lietutiņš... tad nu aizdomājos, ...
Pirmoreiz redzu apgalvojumu, ka sēnes ir viegls produkts. Tik nez no kam gan vecmamma, gan mamma vienmēr brīdināja uz nakti sēnes neēst, ka smaga barība.
Veselīgas - sēnēs ir salīdzinoši maz kaloriju un salīdzinoši daudz olbaltumvielu. Kas nozīmē, ka sēnes ir diezgan diētisks produkts, kā arī viegls un nepārslogo gremošanas sistēmu. Ja tievēšana nav mērķis, var ēst sēnes kopā ar ko barojošāku, piemēram, gaļu.
Nav zinātniskie raksti, bet tomēr:
http://apollo.tvnet.lv/zinas/kas-ir-labs-senes/294992
http://apollo.tvnet.lv/zinas/senes-est-ir-labi-un-veseligi/314448 Ir veselīgas, tikai jāzina kuras:) sēnes ir daudz minerālvielu, gailenes ir veselīgas, var pat svaigas ēst, zemes taukus izmato onkoloģijas ārstēšanā.... tā kā sēņu laikā dūšigi ēdam sēnes, tikai nevajag to visu pārslogot ar treknumiem, tad gan kuņģis protestēs. Atkariigs no veida, daudzuma un sagatavoshanas. Bez tam svariiga augshanas vieta, kur augljkjermenis meedz saväkt indiiigas vielas no plashas teritorijs, kä piem. armijas poligonos vai pie izgäztuveem. Nevajag lasīt mušmires un vecas piepes,...pirmās ir indīgas, bet no otrajām var dabūt vēdergraizes.
Bet visas ēdamās sēnes ir baigi garšīgas un es domā, pareizi sagatavotas tās noteikti ir arī veselīgas.
(ir liela sēņu lasītāja un tik pat liela gardēde) ··· Sēnes: Vai sēnes ir veselīgas? lasīt visu diskusiju (21 atbildes) »
Nav zinātniskie raksti, bet tomēr:
http://apollo.tvnet.lv/zinas/kas-ir-labs-senes/294992
http://apollo.tvnet.lv/zinas/senes-est-ir-labi-un-veseligi/314448 Ir veselīgas, tikai jāzina kuras:) sēnes ir daudz minerālvielu, gailenes ir veselīgas, var pat svaigas ēst, zemes taukus izmato onkoloģijas ārstēšanā.... tā kā sēņu laikā dūšigi ēdam sēnes, tikai nevajag to visu pārslogot ar treknumiem, tad gan kuņģis protestēs. Atkariigs no veida, daudzuma un sagatavoshanas. Bez tam svariiga augshanas vieta, kur augljkjermenis meedz saväkt indiiigas vielas no plashas teritorijs, kä piem. armijas poligonos vai pie izgäztuveem. Nevajag lasīt mušmires un vecas piepes,...pirmās ir indīgas, bet no otrajām var dabūt vēdergraizes.
Bet visas ēdamās sēnes ir baigi garšīgas un es domā, pareizi sagatavotas tās noteikti ir arī veselīgas.
(ir liela sēņu lasītāja un tik pat liela gardēde) ··· Sēnes: Vai sēnes ir veselīgas? lasīt visu diskusiju (21 atbildes) »
Sālītas gailenes (12)
Vai kāds ir sālījis gailenes? Esmu tikai ēdusi, skajā pārdodas tādos plastamasas trauciņos. Apnikušas mērces :D Lūdzu recepti, ja ir! Paldies :)
Vai kāds ir sālījis gailenes? Esmu tikai ēdusi, skajā pārdodas tādos plastamasas trauciņos. Apnikušas mērces :D Lūdzu recepti, ja ir! Paldies :)
Murkeļu mērce ir indīga? (9)
Iztaisīju pirmo reizi mūzā murkelu-kervelu mērci,tagad baidos barot savu gimeni, esot indīgas ko jūs sakāt?
Iztaisīju pirmo reizi mūzā murkelu-kervelu mērci,tagad baidos barot savu gimeni, esot indīgas ko jūs sakāt?
Jā ir kārtīgi novārītas, droši var ēst - vienmēr esmu ēdusi un nav ne vainas. Un pa TV Mārtiņš Sirmais tos murķeļus pat nevārītus gatavoja un baroja draugus, tā kā viss kārtībā.:)
...pirms n-tiem gadiem ēdusi..bet man domāt tomēr vairākreiz jānovāra...
Ja kārtīgi novārīji, tad var ēst. Esmu ēdusi, vēl dzīva. :)))
ņjama! es parasti novāru minūtes līdz 10 un tad sacepu omletē! mēli var norīt! /sieķis saskrēja/
...eed drosi....:)) viss buus kaartiibaa...
··· Sēnes: Murkeļu mērce ir indīga? lasīt visu diskusiju (9 atbildes) »
Vai mežos bekas un baravikas tagad ir? (14)
Gailenes jau apnikušas un īsti nemaz negaršo. Gribas pasēņot, lietus arī jau palijis..:) Kur braukt bekas lasīt? Ap 100 km rādiusā no Rīgas..
Gailenes jau apnikušas un īsti nemaz negaršo. Gribas pasēņot, lietus arī jau palijis..:) Kur braukt bekas lasīt? Ap 100 km rādiusā no Rīgas..
Ir,bet 90% tārpainas:((
Ir. Jaunas un svaigas, bez tārpiem. 30km no Rīgas. Vienīgais, jāpaspēj pirms kaimiņiem :D
a kapec lai nebuutu?
ir, ir :)
Talsu novadā- virziens no Talsiem uz Stendi:)
··· Sēnes: Vai mežos bekas un baravikas ... lasīt visu diskusiju (14 atbildes) »
Baraviku mērce (12)
Sveiki, sēņotāji, padalaties ar savu garšīgākās un oriģinālākās baraviku mērces recepti.
Sveiki, sēņotāji, padalaties ar savu garšīgākās un oriģinālākās baraviku mērces recepti.
Viss tas pats, tik ar nelielu piebildi- ar saldo krējumu- 35%!:)
Sacept sviestā un saldo krējumu klāt. Šito mantu citādi var sabojāt, ja vel ko grib likt klāt.
Es atzīstu "tīru" mantu - baravikas, sāls pēc garšas, pipari un krējums - bez garšas "uzlabotājiem". Un sacepti sīpoli.
Nezinu cik oriģināla, bet garšīga.Apcept sīpolus eļļā, pielikt klāt baravikas, cept pieliekot sviestu kopā kādas min 10 pēc tam likt sāli un saldo krējumu.Sautēt vēl 5 - 10 minūtes. Miltus nelikt. Kaloriju daudz, bet garšīgi.
Šad tad pielieku klāt žāvētu gaļu -smalki sagriestu un noteikti krējuma vietā saldo krējumu...
··· Sēnes: Baraviku mērce lasīt visu diskusiju (12 atbildes) »
Sēņu salāti ziemai.
Gailenes, sīpoli, burkāni, "Spilvas" tomātu mērce.
Gailenes, sīpolus sagriež un katru atsevišķi apcep, tāpat sarīvētus burkānus. Visu liek katlā, pievieno tomātu mērci un 20 min maisot sautē. Karstu pilda 1/2 L burkās un 20 min karsē. Var izmantot arī novārītas citas rudens sēnes . un par sēņu sālīšanu ne vārda... Acīmredzot foruma dalībnieki neziņā par krimīldu, celmenu, cūceņu un alksneņu eksistenci.. Izvairies no etiķa - sēņu jegai nekāda! Gailenes es savulaik vienkarsi nomazgaju, sagriezu un pa porcijam saliku saldetava. Ar parejam notiks eksperimenti. Esmu meginajusi mercei likt klat kabacu, man patika. Izvārīju, sasaldēju pēc tam pēc vajadzības samaļu un pievienoju kotletēm kādu trešo daļuno masas. Gaļas ekonomija. uz 1 l marinādes:
1 ēd k esences, 1 1/2 ēd k cukura 1 1/2ēd k sāls, krustnagliņas, melnie pipari, ķiploki
Gailenes liek marinādē un vāra 20 min, tad karstas pilda burkās. Es pēc tam 10 min karsēju burkas, bet var to nedarīt.
Tā pat marinēju baravikas. ··· Sēnes: Sēņu receptes lasīt visu diskusiju (10 atbildes) »
Gailenes, sīpoli, burkāni, "Spilvas" tomātu mērce.
Gailenes, sīpolus sagriež un katru atsevišķi apcep, tāpat sarīvētus burkānus. Visu liek katlā, pievieno tomātu mērci un 20 min maisot sautē. Karstu pilda 1/2 L burkās un 20 min karsē. Var izmantot arī novārītas citas rudens sēnes . un par sēņu sālīšanu ne vārda... Acīmredzot foruma dalībnieki neziņā par krimīldu, celmenu, cūceņu un alksneņu eksistenci.. Izvairies no etiķa - sēņu jegai nekāda! Gailenes es savulaik vienkarsi nomazgaju, sagriezu un pa porcijam saliku saldetava. Ar parejam notiks eksperimenti. Esmu meginajusi mercei likt klat kabacu, man patika. Izvārīju, sasaldēju pēc tam pēc vajadzības samaļu un pievienoju kotletēm kādu trešo daļuno masas. Gaļas ekonomija. uz 1 l marinādes:
1 ēd k esences, 1 1/2 ēd k cukura 1 1/2ēd k sāls, krustnagliņas, melnie pipari, ķiploki
Gailenes liek marinādē un vāra 20 min, tad karstas pilda burkās. Es pēc tam 10 min karsēju burkas, bet var to nedarīt.
Tā pat marinēju baravikas. ··· Sēnes: Sēņu receptes lasīt visu diskusiju (10 atbildes) »
viss strīķētās ēdamkarotēs...
uz litru ūdens:
2 sāls,
2 cukurs,
1,5 etiķa esence,
ķiploki, laru lapas, melnie pipari, var sīpolus ar...
ij viss, ij vimba!
:)
ja gāzīsi virsū, būs nākamajā dienā ēdamas, ja gribi ziemai, tad sēnes pavāri, lai saraujas uzreiz, tad lej virsū marinādi!
Ņemmm:) visforšāk ir sēņu kaviāru uztaisīt - samaļ sēnes (vārītas), gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem un burkāniem, pieliek tomātu mērci un sautē. Kad izsautēts, pieliek esenci - 1 tējkaroti uz 0,5 l burku. Un prieks! Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pirars,ķiploks...saliek traukos
3.labu apetīti! Es kaa reiz taisos mazas baravicinjas marineet 6kg.
Vai tas ir pietiekami ziemai(eedaajs esmu es viens)?
Un veel,man teica,ka ljoti gardas esot arii saaliitas baravicinjas.
Kaada buutu to saaliishanas recepte?????? Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pipars,ķiploks,etiķīts...saliek traukos
3.labu apetīti! ··· Sēnes: Sēņu marinēšanas recepte lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »
uz litru ūdens:
2 sāls,
2 cukurs,
1,5 etiķa esence,
ķiploki, laru lapas, melnie pipari, var sīpolus ar...
ij viss, ij vimba!
:)
ja gāzīsi virsū, būs nākamajā dienā ēdamas, ja gribi ziemai, tad sēnes pavāri, lai saraujas uzreiz, tad lej virsū marinādi!
Ņemmm:) visforšāk ir sēņu kaviāru uztaisīt - samaļ sēnes (vārītas), gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem un burkāniem, pieliek tomātu mērci un sautē. Kad izsautēts, pieliek esenci - 1 tējkaroti uz 0,5 l burku. Un prieks! Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pirars,ķiploks...saliek traukos
3.labu apetīti! Es kaa reiz taisos mazas baravicinjas marineet 6kg.
Vai tas ir pietiekami ziemai(eedaajs esmu es viens)?
Un veel,man teica,ka ljoti gardas esot arii saaliitas baravicinjas.
Kaada buutu to saaliishanas recepte?????? Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pipars,ķiploks,etiķīts...saliek traukos
3.labu apetīti! ··· Sēnes: Sēņu marinēšanas recepte lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »
iepriekšējie jautājumi | nākamie jautājumi |