Veģetārisms, vegānisms - cik tas ir veselīgi?

Veģetārisms, vegānisms - cik tas ir veselīgi?Vakar paziņu meita, vidusskolniece, tika nogādāta slimīcā, jo zaudēja samaņu. Meitene ir vegāne. Likteņa ironija-Vakar tieši bijusi pasaules vegānu diena. :) Man kaut kā liekas, ka visas šīs veģetāriešu un vegānu būšanas ir ārišķības, tiek paceltas reliģijas līmenī un liekamas vienā plauktā ar, piemēram, Jehovas lieciniekiem. Ēšana tomēr ir tik intīma padarīšana, ka citiem tur nebūtu jājaucas. Bet.

tinykit  3 4 Esmu vegāns jau 5 gadus. Jā,esmu sīciņa, bet vienmēr esmu tāda bijusi, ar veselību man ir viss kārtībā,reizi divos gados veicu pilno asins analīzi ,lai pārliecinātos,ka organismam nekas netrūkst. Es nevienam neuzspiežu savu dzīvesveidu, bet,diemžēl, diezgan regulāri sastopos ar gaļēdājiem, kas tik asi uztver to, ka ēdu un dzīvoju savādāk, ka sāk likties, vai tik viņi paši tomēr dziļi sirdī nav neapmierināti ar savu izvēli. Kā tad ir? Kapēc gaļēdāji ir TIK noraidoši pret tiem,kas izvēlas gaļu neēst? Var,protams,minēt neskaitāmus piemērus,kur vegāni ir sabojājuši savu veselību ar nepareizu ēdiena izvēli,tomēr tikpat daudzi ir arī starp gaļēdājiem...

av2    2 un tad , nu ccista intresanti, kaapeec buutu jaatsakaas no veseliigas , un dazzaadas paartikas? Kaads ta ir/bija iemesls saakt eest tikai daarzennus ? Man garsso lloti tie passi daarzenni, otraa vietaa ir labas kvalitaates juuras veltes, un beigaas ari vissa veida gallas izstraadaajumi .
Tad kaads, nu kaads ir reaals iemesls atteikties no gallas izstraadaajumiem??? Neskaitot sev vien ietamboreeto ideju smadzenees, ka nu tik buus super/duper veseliigi.

Geisha  1 2 Tikai gaļā ir vitamīns B2 kurš ir vajadzīgs smadzeņu darbībai. Domājiet paši ēst vai neēst.

JurisK    4 Kaut kur nesen tv dzirdēju, ka bez gaļas bērniem ir problēmas ar smadzeņu attīstību. Iespējams, ka vēlāk vegānisms nav nekas slikts. Piekrītu tam, ka ēdienkarti nosaka dzīvesvieta, klimatiskā josla un dzīvesveids. Un tam, ka ēšanas paradumi nedrīkst tikt uzspiesti un kritizēti. Par veselīgiem ēšanas paradumiem var konsultēt tikai šīs jomas speciālisti.

Vanesa15    4 Vegānisms ir derīgs mūža nogalē, kad kunģīts dzīves laikā piekusis. Vai arī dienvidu zemēs, kur flora ir bagātīga un saule 360 dienas gadā. Bet ne ziemeļniekiem, ne augošiem bērniem un aktīvā darbā strādājošiem, kam gaļa ir vitāli nepieciešama gan smadzenēm, gan muskuļu darbībai, gan speķīts hormoniem un vairogdziedzeriem.

tinykit  1 2 Geisha, tu droši vien domāji B12, jo B2 ir pieejams riekstos.Es uzskatu,ka mūsdienās ir pietiekami daudz gaļas alternatīvas, kas satur visus trūkstošos vitamīnus, lai cilvēks varētu izvēlēties,ko ēst un bez citu aizspriedumiem. Cilvēkiem pārāk interesē, ko otrs liek mutē un tas ir absurds.

Drole  1   >>>> piladzoga : Domaaju, ir augstpraatiigi uzskatiit, ka apeest noslepkavotu burkaanu ir dizhi ceelaak, nekaa lietot paartikaa nokautu vistu.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-4w5xYLwiU

Chris1986  2 4 Smieklīgi, ka par veģetārismu spriež gaļēdāji :D No sērijas: "Grāmatu neesmu lasījis, bet autoru nosodu" Tas būtu tas pats, kas par atturību diskutētu alkoholiķi (alkohola atkarīgie - pēc analoģijas ar "gaļas atkarīgajiem"). Nu, gaļēdājiem jau nu gan neklātos spriest par veselīgu dzīves veidu, pat ja atmetam visas morālās problēmas par līķu ēšanu, slepkavošanu utt.

Vanesa15    2 Hehe, gaļēdājiem neveselīgs dzīvesveids :D Un bumbieri vai puķkāposti, kuriem veikalā ir 2 gadu garantija, ir vai tad veselīgāki ? :D
Man interesē kas cits - vot tie veģetārieši, kuri gaļu neēd ticības pēc - kā jums sastāv ar ādas apavu, somiņu, maciņu, jostiņu, kažociņu uttt.. valkāšanu? Ticība ļauj? :D

fargo  4 3 kronis, ne arguments. :)

cilvēki(visēdāji, nevis gaļēdāji), ēd gan gaļu, gan augu barību un jūras veltes(gaļas un augu). specifiska cilvēku grupa - veģetārieši ēd tikai augu barību un parasti, industirāli izstrādātas piedevas, lai izvairītos no veselības problēmām, kuras citādi radītu šī nedabiskā diēta.

tātad, cilvēkiem ir ikdienas diētas pieredze ar vienu un otru, nelielai cilvēces daļai - veģetāriešiem, šādas pieredzes nav.
tātad, veģetāriešiem būtu smieklīgi spriest par cilvēces diētu? man vispār tas neliekas smieklīgi. man tas liekas vnk neadekvāti. bet šo brīvību uz diētu es varu respektēt, ko es respektēt nevaru, tās ir muļķības, kuras veģetārieši pasniedz kā patiesības.

tā ir augu barība, kuras pārstrādei ir vajadzīgs lielāks enerģijas patēriņš no ķermeņa.

paskatieties uz lopiem - tiem ir milzu vēderi, milzīgi. gorillām tas vispār ārpus proporcijām. kāpēc? jo šķiedras ir smaga jo smaga barība, kas pāstrādājas grūti. cilvēku zarnu trakts to pat nevar parstrādāt, tāpēc augi ir termiski jaapstrādā, lai sadalītu celulozi un citas vielas.
paskatīsimies uz medniekiem-zvēriem. to kopīgā iezīme ir... slaidums. kāpēc, interesanti? jo viņi nevar atļauties būt tūļīgi, tiem ir jābūt zibenīgiem un izveicīgiem, tie nevar nēsāt apkārt kombainveidīgus vēderus, kuros pāstrādātos celuloze un šķiedras cukurā. ēdot gaļu, šādas problēmas nav. gaļas pāstrāde ir mazāk darbietilpīga un ir ātra.

kāpēc cilvēkiem ir palēnināts/traucēts vielmaiņas ātrums? viens no iemesliem, tā ir ačgārna diēta, kurā ēdienos ir jaukta barība. bet svarīgākais ir nedabiska pārtika, dažādi ķīmiski-rūpnieciski veidoti tauki, produkti, kuri dabā nebūtu iespējami, bet dēļ masveida ražošanas iespējas nonāk lietošanā. tie daudzie draņķi tikai nomināli var tikt uzskatīti par gaļu, jo ja piemēram desā divas trešdaļas ir soja, tad tā taču nav nekāda gaļa. ir sardeles, kuras veģetārieši varētu mierīgi ēst, no gaļas tur ir tik maz. un šāda partik

Vilminiexs      Var būt gan vegāns, gan veģetārietis ar nosacījumu, ka visas uzturvielas tiek uzņemtas un netiek apdraudēta veselība. Ziemeļu platuma grādos to ir sarežģīti izdarīt bez zivs, gaļas un piena produktiem. Bet ja netiek ievēroti visi nosacījumi 3 līdz 10 gadu laikā organisms pamazām sabrūk un izveidojas dažādas nopietnas slimības (anēmija, būtu mazākā problēma).

Vanesa15  3 1 fargo taisnība. Gaļa ir nekaitīga, salīdzinot ar visiem tiem sintētiskajiem mēsliem paciņās un pusfabrikātiem, kas visvairāk čakarē vielmaiņu. Pie tam taisnība, ka govs gremo visu dienu no rīta līdz vakaram, lauva ēd reizi 3-4 dienās.

Es saprotu tos, kuri neēd gaļu tādēļ, ka tā vienkārši negaršo. Tas nozīmē, ka organismam gaļa uz to brīdi neprasās. Bet visi šitie vegāni, kas neēd ticības dēļ un kaut kādas tur pareizas ēšanas un blablabla... labi, neizteikšos. Lai nesanāk kā vienai paziņai, kas jau 3 gadus visiem bazūnē, ka ir veģetāriete, bet vienās viesībās, kad apkodās un piesarzība sāka zust, viksēja iekšā aknu kotletes un karbonādes ka nemetās :D Citiem par apsmieklu.

pemf      Vienā teikumā aziāti atzīst, ka latvieša kuņģis var atšķirties no viņējā. Otrā- sāk atkal mācīt mūs dzīvot.

Chris1986  1 3 un vispār ar veģetāriešiem un gaļēdājiem ir tieši tas pats, kas neticīgajiem ar ticīgajiem. Pirmie otros liek mierā un neinteresējas par viņa tarakāniem, bet otrie gan nezkāpēc visu laiku cenšas pirmos pārveidot un atgriezt uz "īstenā ceļa" :D

av2      nav tad atbilde uz jautaajumu - kapaeec cilveekam kautkaadaa briidii sskkiet, ka buutu labi saakt neest gallu??? Kads tam vareetu buut iemesls??? Salasaas ko netaa, saak slimot, un tad ir ceriiba, ka eedot tikai daarzzennus, viss buus labaak, ggimenes loceklli piespiezz utt....kaads ir iemesls, kad kaads, sseit, ir saacis neest gallu??? Un vel vien jautaajums, juuars veltes eed veggetaariessi ?
Vienkaarssi intresanti.

varbuut_Ieva  1 3 Iemesls, - pirms 11 gadiem noskatījos filmu internetā par dzīvnieku fermām, lopkautuvēm un sapratu, ka nevēlos baroties uz citu ciešanu rēķina, ja varu pilnvērtīgi pārtikt bez tā. Viss tas process, ka kādai dzīvai radībai ir jādzīvo drausmīgos apstākļos un jāmirst, lai es piestumtu savu kuņği, liekas pretīgs. Tie, kas oponēs, ka arī dārzeņi ir dzīvi, tad dārzeņiem nav nedz nervu sistēmas utt. un acis, kurās ieskatīties.

Vanesa15    1 varbuut_Ieva
Tad arī liec roku uz sirds un saki, ka tev nav neviena ādas apava, somiņas, maciņa, jostiņas... Un arī pārtikas želatīnu tu nelieto. Un angoras izstrādājumus arī, kur dzīviem trušiem rauj spalvu ārā.
Pretējā gadījumā tā ir divkosība.

Drole      varbuut_liekule>>>

http://www.vice.com/read/we-asked-a-botanist-how-sure-science-is-that-plants-cant-feel-pain-302

http://www.ecorazzi.com/2016/07/20/stop-calling-vegan-food-cruelty-free/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2103798/Revealed-Inside-Apples-Chinese-sweatshop-factory-wor
kers-paid-just-1-12-hour.html

av2      pirms bbllaut par kkiinas passnaavniekiem, iesaku padomaat tomeer un apskatiities , kaa ir realitaatee. Aizbrauc, un apskatiies, pirms ko pa nettu salasiities, saskatiities !
Kkkinaa uz ssobriidi ir vairaak miljonaaru, kaa jebkuraa valstii pasaulee ! Arii ASV ir, kas straada par pusvelti. Neviens nevienu ar varu nespiezz straadaat par leeto. Ej , maacies, dabuusi labaak apmaksaatu darbu, jeb taisi augssaa savu kantori . Pluss, jebkuraa valstii arii izdevumi ir atbilstossi algaam. Pelni 10 , teere 10. Pelni 100, teeree 100 utt. Un pats peedejais, ja veel kaadam nav pieleces, ar roku darbu bagaats nekad neklluusi. Tad ir jssaak straadaat ar galvu , bet peleekaa viela visiem nav vienaada :( Vienaam ir kkeeriens uz biznessu, otram nav.Taada ir pasaule, patiik, vai nepatiik.
Par teemu - paldies "varbuut_Ieva" par atbildi. Tikai iisteniibaa pilniigi nevainiigi pret dabu mees neesam neviens..:( Pastaastiit, nu piemeram, kaa tiek sccakareeta daba, razzojot elektriibu, jebkuru lietu, probuktu, izstraadaajumu kas ir apkaart mums a? :( Tos arii tu neizmanto ? Tas taa, iesaakumam...

varbuut_Ieva  3 2 Netaisos šeit ne par ko taisnoties, ne atspēkot katru stulbību. Vienkārši, atbildot uz jautājumu, atbildēju, kādēļ nevēlos piestumt savu ķermeni ar beigtiem dzīvniekiem. Tas arī viss. Un nav ko šeit uzklupt par elektrību vai citiem resursiem, kas tiek izmantoti, it kā es nezinātu, ka jebkurš cilvēks uz zemes ir patērētājs. Un pasauli veidojam mēs katrs pēc sava līmeņa un garīgās izaugsmes. Es neesmu spējīga atteikties no pārvietošanās ar auto, nepiesārņojot dabu, ne no elektrības utt., bet vismaz varu nejusties kā pasūtījumu slepkava, jo manu gastronomisko vēlmju dēļ neviens dzīvnieks netiek nogalināts.
P.S.sarunas beigas. Linkos nesanāca ielūkoties.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu