Veģetārisms, vegānisms - cik tas ir veselīgi?

Veģetārisms, vegānisms - cik tas ir veselīgi?Vakar paziņu meita, vidusskolniece, tika nogādāta slimīcā, jo zaudēja samaņu. Meitene ir vegāne. Likteņa ironija-Vakar tieši bijusi pasaules vegānu diena. :) Man kaut kā liekas, ka visas šīs veģetāriešu un vegānu būšanas ir ārišķības, tiek paceltas reliģijas līmenī un liekamas vienā plauktā ar, piemēram, Jehovas lieciniekiem. Ēšana tomēr ir tik intīma padarīšana, ka citiem tur nebūtu jājaucas. Bet.

shining  2 2 Pie jebkura dzīvesveida ir jārēķinās ar dažādām sekām un ierobežojumiem - kas der vienam, neder citam.. [18:06] Arguments "dabisks/pretdabisks" ir nevietā, jo ir atsevišķi klimatiskie/ģeogrāfiskie reģioni, kurās arī veģetārais uzturs iespējams apskaužami daudzveidīgs, un, miljonu tautas/kultūras, kurās no noteiktiem dzīvnieku izcelsmes produktiem izvairās - piemēram hinduistiem, budistiem dabiski ir gaļu neēst. Un, ja sekojam paradigmai "dabisks = pareizs", tad vietējie kristianizētāji sāks moralizēt par cilvēku sugas seksuālo izlaidību. (skat. šīrīta tēmu par "mūžīgo uzticību")
Cilvēkam bez priekšzināšanām par uzturu un savu fizioloģiju (prasmi saklausīt ķermeņa signālus) veģetārismā doties nevajadzētu. Vismaz uz savu galvu ne. Arī vecākiem pakļaut savus bērnus tādam dzīvesveidam ir visai bezatbildīgi. Veģetārismam ir daudz priekšrocību, taču tas paģēr arī uztura daudzveidību un fiziskās aktivitātes. Tos neievērojot, automātiskā režīmā dzīvojošs biroja pilsonis (vai bērns), var nodarīt postu savai veselībai.
Manuprāt, viedāks ir vidusceļš ar gaļas retāku lietošanu. Globālās sasilšanas kontekstā, lopkopība ir lielākais(!) metāna izmešu avots. Metāns ir par CO2 ~25x spēcīgāka siltumnīcas efekta gāze. Ganībām un lopbarības audzēšanai izcērt džungļus. Industriālajās lopaudzētavās nolemtie dzīvo apmēram tādās pat kojās, kā B-ovo vistas. Labāk mazāk, bet kvalitatīvāku, vēl cienījamāk - paša uzaudzētu un nokautu.
[17:05] Mirusī Everestkāpēja pilnīgi neko nepierāda - ceļš uz virsotni ir nosēts ar vismaz 200 saulē un salā samelnējušu nevegānu līķu - kāpiens tajā virsotnē ir dārgs un ar freakin´ lielu nomiršanas varbūtību, turklāt vīrietim-vegānam to izdevās paveikt.

sandra111  2 5 esmu vegetariete,,,galu needu,olas needu,alko,cigaretes nelietoju.
nevienam neko neuzspiezu-dzivoju ka velos,edu ko velos.reizi menesi zivs vai garneles,,,bet ari uz izjutam.
neesmu religisks cilveks,ta ka to nedikte kaut kadi divainisi.

marselis    2 antrapologiski-,homo pitankropus-,galedajs ar lielu attistitu zokli,dzivnieks,saura piera,izteikts pakausis(mednieks,karotajs,citu teritoriju ipasumu piesavinatajs,valodu mu-mu...utt.)
homo sapiens-,galvena atskiriba zokla forma un galvaskausa geometrija,kas norada uz vina zaledaja dabu (lauksaimnieciba,rotas lietas,kultura,religija utt.attistita sarunu valoda utt.)
Homo sapiens-sapiens zoklis klust loti neizteikts uz galv.kausa geom,izteikta pieres dala utt.,
Homo futuris-,nakotnes cilveks modelejot galv.kaus geometriju nebus vispar galedajs,jo prakstiski zokla forma veidosies tikai ligvinistiskam nepieciesamibam.

Tibeta-,ko tad kaliedzivotaji ed?Kads ir SM alpinisma edienu racions kalnos.
Ar ko slimo galedaji htpps;// www.HUINA. com

varbuut_Ieva  3 6 Neēdu gaļu jau 11 gadus. Jūtos labi un veselības problēmas nekādas nekad nav bijušas. Īpaši neko nebalansēju, organisms pats zin ko gribas ēst, tad to arī ēdu. Neesmu ne reliğiska, ne sektās. Vienkārši nevēlos baroties uz citu ciešanu rēķina.

Drole    1 " lopkopība ir lielākais(!) metāna izmešu avots" ?


Steidzami suuti sho veesti uz wikipedia - vinji to veel nezina!


https://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_methane

Gekis  2 4 Uusiņam.
Nevajag jaukt ticību, reliģiju un fanātismu.
Viss, kas aiziet fanātisma virzienā/līmenī ir galīgi šreijā, bet ticība ir sirdī, dwēselē. Reliģija ir un paliek baznīcu sektās. Arī katoļi, luterāņi un pareizticīgie ir tikai oficiāli atzītas(nekrofīļu sektas, kas pielūdz krustā sistu līķi, bet ne viņa garu)sektas, kas sprediķus lasa no vienas grāmatas, bet karo savā starpā...

Drole    1 Preciizi; masas religjiju izmeta miskastee un tagad dziivojas pa sektaam, no kuraam paarpolitizeetais liberaalisms ir viena no toksiskaakajaam

http://empoweredsustenance.com/is-vegan-healthy/

jurks    1 Jautājums!! Ar kādu domu- mērķi?? Ja tas paliek cilvēkam, kā dzīves pašmērķis, tad visādi brīnumi sagaidāmi!! Es arī vienu laika posmu biju aizrāvies ar gaļas neēšanu, forši! Bet tagad neesmu kategorisks! Tas nav tas svarīgākais mūsu dzīvē, kam pievērst visu uzmanību! Visu vajag, bet ar mēru un, kas vēl ļoti svarīgi, ar pateicību!!! Pateicies pirms ēšanas un pēc!!!

Mavs  3 5 Stāsta, ka vārds "veģetārietis" senā indiāņu valodā nozīmējot "slikts mednieks" :D

P.S. Aukstos klimatiskajos apstākļos organisma vajadzība pēc gaļas ir daudz augstāka. Ne velti alpīnisti, dodoties ekstrēmos pārgājienos, pirmkārt ņem līdzi speķi.

piladzoga  4 7 Katrs PIEAUGUŠAIS pats izvēlas ko ēst .. ēst zāli un graudus vai strēbt zupu ,kas gatavota no vārīta miroņa (nokauta dzīvnieka ,nokauta putna utt)

sieviete_1968  4 1 Praktiski neviens sātīgs ēdiens nav iedomājams bez gaļas. Nu ēdam jau šad tad "plikus" ceptus kartupeļus un tt. bet tas ir izņēmuma kārtā.
Kaut gan...orangutangs ir viens no spēcīgākajiem dzīvniekiem bet gaļu neēd.
Īsti nezinu bet domāju ka būt pa veģetārieti ir diezgan padārgs pasākums.

Un vispār...kur ir dogville-visu lapšu aizstāve! :)

_Krasula_  1 7 Bieži vien tas ir veselīgāks nekā gaļēdāju uzturs. Kopumā veģetārieši retāk slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu; retāk ir ļaundabīgo audzēju skarti. Ir lasīts/dzirdēts, ka veģetārieši ir fiziski izturīgāki nekā gaļēdāji. Jo barības sagremošanai organismam nav jātērē daudz enerģijas.
Veģetārs uzturs var būt veselīgs un pilnvērtīgs, ja ir pietiekoši sabalansēts. Vegāniem arī-ja tiek papildus uzņemts B12 vitamīns.

jozolsen  3 3 Jebkura novirze ir novirze..Tagad tiek visur reklamētas novirzes ,tāds Scilvēka darbības rezults.
Ja tu neesi ar novirzēm zilais ,zaļais, zālēdājs ,rozā ,tu neesi nekas..Normāls NEKAS.
..Scilveka emocionālā filozofija.. ´īpašā´ , ´vienīg´, ´es jau neesmu kā visas citas´ , ´ esmu atšķirīga´, ´gribās ko jaunu´ , ´gribās ko savādāk´..nedomājot ilgtermiņā..
Izkropļoto gēnu mutācijas nākotnē..

Tinte  2 3 Kāpēc domā, ka pie meitenes samaņas zaudēšanas ir vainīgs vegāna uzturs? Varbūt viņai zems asinsspiediens? Es viņas gados arī mēdzu krist ğìbonī, bet uzturs bija normāls.

shining      Drole [20:25]: Tavs aizrādījums vietā, paldies :) - neprecīzi izteicos, gaļēdāju diēta ir ar lielāku oglekļa pēdas nospiedumu. Vadoties no Tevis norādītā linka, gaļas lopi (aitas, govis un termīti) "ir lielākie(!) metāna" emitētāji (dīvainā kārtā cūkas nav pieminētas) dzīvnieku valstībā. :) Te cits links no Tevis iecienītā avota: https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_footprint#Food

_Krasula_    4 Īsti nezinu bet domāju ka būt pa veģetārieti ir diezgan padārgs pasākums./c/
Pilnvērtīgs-baidos, ka, jāa. Kaut mūsu senči gaļu ēda reizi nedēļā. Pa vidam varbūt bija siļķes aste. Tomēr tajos cūku taukos kaut ko tak cepa. Bett...arī darbs parasti nebija pie rakstāmgalda.

Gekis  3 2 piladzoga , vai noplūkta zāle arī nav nokauta? Yāpat tas ir pārtraukts augšanas, dzīvības process. Arī augiem, tāpat kā dzīvniekiem, ir dwēsele.

Bibine      TO:Shining, cūkas nav pieminētas tāpēc, ka tās nav atgremotājas, pie globālās sasilšanas lielākie vaininieki ir atgremotāji :) , a cūkas citas problēmas rada.
Un par to gaļas ēšanu/neēšanu - nu cilvēks nav nekāds atgremotājs, kurš nedrīkst gaļu ēst. Tas tik tiem, kam 4 kuņģi + zirgs to var atļauties.

av2      kaitiigi. Pat nav veerts apspriest.

Paula6    1 Piekrītu shiningam (19:46) par klimatiskā un ģeogrāfiskā reģiona ietekmi uz cilvēka ēšanas paradumiem. Tikai mūsdienu sabiedrība visu laiku mēģina pārforsēt un taisīt eksperimentus ar savu veselību. Jāa..vienam der tas, bet otram kas cits. Mūsu mērenajā klimatā pats svarīgākais ir uzņemt savā organismā to, kas raksturīgs mums...vairāk vai mazāk. Tāpat diētas tikai bojā veselību, jo bieži vien cilvēks ēdot, nezin mēru. Arī pazīstu vienu vīrieti, veģetārieti, kuram ir nopietnas problēmas ar veselību. Šodien ārstiem Latvijā ir nopietna problēma: kā ārstēt bēgļus, kādas zāles izrakstīt, ko ieteikt, jo viņi ir auguši un gēnos pārņēmuši to, pie kā mūsu klimata organisms nav pieradis. Dažas mūsu lietotās zāles viņiem var būt nāvējošas...tāpēc veģetārisms un vegānisms ir pārejošas parādības...kas grib, lai izmanto.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu